28.10.2015

Pienet teot, suuret vaikutukset

PA180472
PA180462
Hei! Sain mahtavan postausidean lukijaltani, kiitos siitä! Eli ideana on kertoa ekologisista valinnoista arjessani. Olin heti innoissani suunittelemassa tätä, koska tää aihe on itselle tärkeä, mutta semmonen mistä en paljon oo puhunut eikä sitä tuu enää ajateltua, koska nää tavat on jo niin rutiineja.

Lajittelu&Kierrättäminen 
Meillä lajitellaan paljon. Ennen se oli mulle pakkomielle, nykyään se on jo rutiinia enkä kiinnitä siihen niin paljon huomiota, kunhan roskat menee vaan oikeaan paikkaan. Meillä on sekajäte sekä biojäte. Pahvit ja paperi kierrätetään sekä lasi ja metalli. Myös patterit ja muut vastaavat viedään oikeean paikkaan. Vaatteita ei oo tarvinnut kierrättää vielä, mutta kirpparille tai UFFille vien tarpeettomat vaatteet joku päivä. Mä kyllä suosin UFFia erityisesti, oon ostanut sieltä monia vaatteita kuten takkeja ja farkkuja. Käytetytkin vaatteet on hyviä! Oon myös ostanut käytettynä meille astioita ja edellinen pesukone oli myös käytetty. 

Valot pois huoneista
Nykyään voisi sanoa, että uusi pakkomielle on sammutella valoja kokoajan huoneista. Meillä on aika pimeää yleensä, valo palaa vain siellä missä huoneessa ollaan. Laturit ja muut tarpeettomat sähkölaitteet otetaan pois pistorasioista jos niitä ei tarvita ja välillä on ihan kiva vaan olla pimeässä kynttilän valossa ja jutella elämästä :)

Kasvissyönti
Olen siis pesco-ovovegetaristi eli syön kalaa, kananmunaa sekä maitotuotteita mutten kanaa, punaista lihaa yms. Mulla on ollut mielessä pitkään kanan syönnin aloittaminen, ihan oman elämän helpottamiseksi, mutta toistaiseksi oon pysynyt tässä päätöksessä jo 7-vuotta. Vaikka tarkoitus on olla tukematta tehotuotantoa, samalla siinä auttaa myös maailmaa. En jaksa alkaa käydä keskusteluja siitä miten kalakin kärsii tai miten soijankin syönti on epäekologista, koska mielestäni se että tekee edes jotain on parempi kuin että ei tekisi mitään.

Julkinen liikenne
Mulla eikä Joonaksella ei ole ajokorttia, joten me käytetään metroa, junaa ja bussia kaikkialle minne mennääkin. Ja tietenkin kävellään paikasta toiseen. Meidän perheillä on kyllä autot, joten joskus ollaan saatu lentokentälle kyyti tai jos ollaan haettu jotain Ikeasta, mutta aika vähän me autoillaan. Mun mielestä kun asuu pääkaupunkiseudulla ei tarvisi edes autoa. Julkisilla pääsee melko nopeasti kaikkialle ja se on edullistakin. PA180459 PA180456
Mitä muuta? 
Pyykkiä pestään meillä aika vähän, kerran viikossa yleensä. Kun tiskaan, otan vettä toiseen altaaseen jossa pesen astiat ja toiseen missä huuhtelen ne. Eli ei kulu vettä juoksevassa vedessä. Käytän pieniin ostoksiin kaupassa kangaskassia. Tämmöstä muuta pientä tulee tehtyä usein.

Missä voisin parantaa? 
Voisin suihkussa käydessäni olla valuttamatta liikaa sitä vettä, mutta kun rakastan suihkussa käymistä! Se on niin ihanaa olla vaan lämpimän veden alla ja tyhjentää pää. Voisin myös ostaa enemmän lähiruokaa sekä kestäviä ja laadukkaita vaatteita.  Jos olisi vain sitä rahaa enemmän.. Ja no mites lentäminen ? Se olis vähä vaikeaa matkustella jos luopuisin lentämisestä. Suomessa on kyllä helppo mennä junalla eri paikkoihin. Meille riittäisi myös pienempi asunto jne jne..

Mutta niinku sanoinkin jo, niin mun mielestä on tärkeintä tehdä jotain kuin, että ei tekisi mitään! Tottakai haluan ajatella tulevaisuutta ja sitä, etten tuhoaisi omalla osaltani maapalloa, mutta samalla ajattelen myös, että elämä on tässä ja nyt. Ja riittää kun tekee jotain ja miettii näitä asioita sillon tällön, mutta ei me äärimäisyyksiin ja rajoita kaikkea elämässään. Matkustaminen on esimerkiksi asia josta en luopuisi, enemmin siitä suihkusta sitten :D 

Mitä ekologisia valintoja te teette ?

12 kommenttia:

 1. Mä oon kanssa kasvissyöjä, juuri ihan samalla tavoin kuten säkin. En tienny, että sille on noin hieno nimikin. :D

  VastaaPoista
 2. Tää oli mielenkiintonen ja hyvä postaus! :) Pitäis ottaa näistä mallia, mä oon kyllä niin epäekologinen kuin vaan voi olla :( hiilijalanjälki on jo nyt ihan liian iso ja kierrätyksessä ois vaikka kuinka opeteltavaa. Valot sentään muistan sammuttaa, ainakin joskus :D Kynttilänvalossa on mukavampi hengailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tätä oli kiva tehdä :) Ja kannattaa tehdä edes pieniä asioita, mäki esim. dataan nyt pimeessä :D Kaikki pienet jutut merkkaa elämässä niin paljon enemmän ku ajatteliskaa :)

   Poista
 3. Tää oli kyllä virkistävän erilainen postaus! Propsit ehdottajalle, sekä myös sinulle tämän teosta. :) Jostainhan se pitää aloittaa, melkein aina on parantamisen varaa. Ei silti saa ajatella että omat teot olisi yhdentekeviä. Nostan suuresti hattua kasvissyönnillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tää oli kyllä kiva postaus munki mielestä! Ja ei niin, kaikki teot merkitsee :)

   Poista
 4. En tiennytkään että oot kasvissyöjä :) Mä lopetin 10 vuotta sitten lihansyönnin (sekä punaisen, että vaalean). Tästä on varmaan 5 vuotta, kun aloitin kalan syömisen uudelleen ja kanaa aloin syödä taas kolme vuotta sitten. Ihan vain tuon ruokailun helpottamisen takia. Punaiseen lihaan en kuitenkaan aio koskaan palata, en vaan sais sitä kurkustani alas. En ole muutenkaan ikinä välittänyt punaisesta lihasta. Koskaan en ole laittanut leikkelettä leivälle, eikä joulukinkku ole ikinä kuulunut mun herkkuihin.
  Sulla on kyllä hyviä ja ekologisia valintoja! :) Eikä kannata niin huonoa omatuntoa ottaa niistä suihkuista ja lentämisestä. Teet jo nyt niin paljon enemmän kuin moni muu meistä tallaajista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en oo kauheesti maininnut siitä täällä blogissa vissiinkään :D Hieno päätös toi, itsekki tosiaan mietin kanan syönnin alottamista, pitää miettiä. Oon aika äkkipikainen ihminen, mutta tälläsiä asioita mietin kauan ja pitkään :) En mäkää oikee oo tykännyt kauheesti punasesta lihasta paitsi jostai tietyistä ruuista. Kanasta kylläkin :) Ja kiitti paljon, ihanasti sanottu <3 :)

   Poista
 5. Mainioita valintoja! :) Meillä myöskin kierrätetään niin paljon kuin mahdollista, biot, sekajätteet, pahvit, lehdet sun muut. Julkinen liikenne on omalta osaltani myös käytössä, mieshän ajaa autoa lopulta hyvin vähän. Tuo auton käyttö on kuitenkin niin isossa asemassa, varsinkin mulla tulevaisuuden kannalta, joten siitä tuskin tullaan luopumaan koskaan :( Vaatteiden ja asusteiden osalta mulla on käytössä yhden vaihdon taktiikka! Yhden uuden tilalta kierrätän yhden vanhan pois :) Se uusikin yleensä ostetaan joko käytettynä tai saadaan lahjaksi, en esim. osta lähestulkoot koskaan omia vaatteitani Kasvissyönti on meillä itseasiassa työn alla! Juuri tänään ilmoitin miehelle tekeväni viikonloppuna seitania ja katsotaan mihin homma etenee, saas nähdä :) Tällä suunnalla parannettavaa olisi kauppakassien hamstraamisen lopettamisessa ja veden länträämisessä, mä olen myös suihkun paheellinen ylikäyttäjä! Tämä oli ihana postaus, saanhan pölliä sulta idean? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja kiva kuulla, että teilläkin tehdään noin paljon kaikkia ekologisia valintoja! Toi vaihtojuttu vaatteiden kesken on esimerkiksi semmonen, josta kaikkien pitäis ottaa oppia! Kannattaa hei kokeilla kasvisruokia, yllättävän hyviä nekin ;) Tsemppiä yritykseen ruuan suhteen. Ja suihku vaan auttaa oikeesti kaikkeen <3 :D Ja pölli ihmeessä, mielelläni luen sunkin valinnoista enemmän :)

   Poista

Vain ASIALLISET kommentit julkaistaan ! Vastaan kommentteihin omaan blogiini. Anonyymit, nimimerkki mukaan kommentteihin :)